Leírás
A rizs ősi és közkedvelt alapanyag, az emberiség több mint felének fő tápláléka. A basmati rizst a Himalája lábánál kezdték el termeszteni, többezer évvel ezelőtt.
A basmati rizs hosszabb szemű, mint más rizsfajták, főzéskor kellemes, kicsit dióra emlékeztető illata van. Nem tapad össze.
Basmati rizsből is van fehér és barna. A barna rizs abban különbözik a fehértől, hogy hántolás során rajta hagynak egy rostokban és értékes tápanyagokban gazdag réteget.
Jelentőség, hatások:
A basmati barnarizsnek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a többi rizsnek, ami azt jelenti, hogy a benne lévő szénhidrát lassabban szívódik fel és emeli meg a vércukorszintet. Ebből kifolyólag cukorbetegek, inzulinrezisztenciások és fogyni vágyok számára ajánlott erre a fajtára cserélni a fehérrizst.
A barna rizs fehérjetartalma magasabb, mint a fehér változaté és zsírt is többet tartalmaz. B-vitaminokat (kivéve B12), mangánt, foszfort és vasat elég jelentős mennyiségben tartalmaz, viszont nátriumban szegény.
Felhasználás: Főzés előtt alaposan öblítsük le. Kétszeres mennyiségű vízben főzzük ki, kb. 25-30 perc alatt. Fogyaszthatjuk köretként, kásaként, rizottóként, de felhasználható salátákhoz, töltött, rakott ételekhez, levesbetétként is, illetve édességek készítésére is alkalmas alapanyag.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték:
1548 kJ / 370 kcal
Zsír:
2,9 g
- amelyből telített zsírsavak:
0,6 g
Szénhidrát:
73,8 g
- amelyből cukor:
1 g
Rost:
3,5 g
Fehérje:
7,9 g
Só:
0,0025 g
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Pakisztán
Összetevők: basmati barna rizs*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Összetevők / Receptek
Rizses lecsó, sütőben sütve:
Hozzávalók:
3 bögre víz
1,5 bögre basmati barna rizs
3-4 tk. himalaya só
1 nagy fej vöröshagyma
1 kg paprika
3 szem paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2 tk. ételízesítő
ízlés szerint gabonakolbász (kb. 5-10 dkg)
3 tk. pirospaprika
2 dl rizsdresszing
20 dkg Violife olvadós sajt
2 ek. olívaolaj
Elkészítés:
A barna rizst sós vízben megfőzzük. A lecsóhoz a hagymát meghámozzuk, felkockázzuk és olaj + víz keverékén megpároljuk. Hozzáadjuk az előzetesen felszeletelt paprikát és paradicsomot, a pirospaprikát és kevés vízzel, hogy le ne égjen, fedő alatt pároljuk. Amikor nagyjából megfőtt, sózzuk, gabonakolbásszal, fokhagymával ízesítjük. Készre főzzük. A rizst belekeverjük. Majd egy tepsit kiolajozunk, beletesszük az elkészült rizses lecsót, meglocsoljuk a rizstejszínnel és megszórjuk sajttal. 190 -200 fokon összesütjük (kb. 20 perc alatt).